UTOPIA CIDER 0,7l

Zapomeňte na cider. UTOPIA je tichá a suchá. Nemaskovaná obvyklými vrstvami perlení a slazení je mokem autentickým, charakterním a připomíná spíše naturální vína, než běžné cidery.

Ve věku industriální degradace potravy vzniká UTOPIA takřka utopisticky. 12 měsíců v neutrálních dubových sudech - bez filtrace, bez pasterace, bez přidané síry, bez sycení, bez slazení - kvasí a zušlechťuje se spontánně divokými kulturami. Její nemanipulovanost je mezi cidery zcela ojedinělá.



Přijetí ročníku 2016

★ Ve vinném párování Michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise červen/červenec, září/říjen 2018.

"Rozhodně kousek, který byste měli vyzkoušet. Tohle je cider, co chutná skoro jako fajn bílé (víno) na sudu."
Jan Čeřovský, vinný publicista

"Bonedry, sophisticated and delicious."
Jan Čulík, sommelier, naturální vinný bar Thir

“Utterly complex, yet completely straightforward and simple in the best way possible. Downright delicious, the acidity carries it forward and it bodes perfectly well when being served at a higher temperature as well. If anyone has ever said they don’t like cider, try this and then get back to me. A touching embodiment of family and nature at work.”
Valentína Kasperová, vinná publicistka

"Tohle je náboženství přírodních vinařů a leckdo by měl možná problém ho od bílýho (vína) na slupkách odlišit.“
Ondra Kopička, vinař

"Toliko archaických chutí a vůní, přitom libých, v tak vrtkavém nápoji. Pěkná práce.“
Jakub Novák, naturální vinař



Objednejte sobě nebo k Ježíšku DEGUSTAČNÍ KRABICI 6 různých cuvée ročníku 2016

objednat





Předplaťte sobě nebo k Ježíšku PŘEDPLATNÉ UTOPIE NA 1 ROK

objednat



Utopii možno degustovat i nakupovat přímo mezi sudy v Sudkově Dole, avšak po předchozí domluvě na 604 178 272.



UTOPIA je živá - pečujte o ni a vychutnávejte si ji následovně: Skladujte ji na temném, chladném místě (do 8°C) • vychutnejte si ji ve vinné sklenici nad 16°C - při nižší teplotě byste se ochudili o její vůně • nalévejte se sedimentem, nebo bez (nechte jen usadit) • přivoňte ke sklenici, sklenicí zakružte a znovu přivoňte. Když dopijete, nechte sklenici trochu vyschnout a přivoňte zas.



UTOPIA se vyrábí sama

UTOPIA vzniká s minimem zásahů, ale s pedantskou péčí. Divoké kultury Josafatského údolí v přirozené sukcesi UTOPII nejdřív od podzimu do jara do sucha prokvasily, aby ji pak kultury následnické od jara do léta malolaktickou fermentací* zušlechtily - chuťově zakulatily a aromaticky obohatily. Po 12 měsících v sudech UTOPII lahvujeme a necháváme dál dozrávat v lahvích.

*malolaktická fermentace přeměňuje chuťově nevlídnou kyselinu jablečnou na značně oblejší kyselinu mléčnou. Báječnou malolaktickou fermentaci v nesířených ciderech spontánně provádějí kultury bakterií mléčného kvašení. Při jarním oteplení. Sudy po dlouhém zimním spánku znovu ožívají jemným perlením. Dřív se věřilo, že právě rozkvétající jabloně jsou tím, co metafyzicky v sudech probouzí tenhle druhý život.



Další zajímavosti

Pracujeme se starými českými odrůdami z až osmdesátiletých sadů. Experimentujeme s odrůdami novými a vysadili jsme sad z tradičních českých odrůd, slibných semenáčů nalezených v našem údolí a anglických ciderových odrůd. Sklizeň roku 2017 nás odměnila více než 55 odrůdami. Každý ze sudů, naplněný rozdílným cuvée odrůd, či moštem jednodruhovým, nabízí jedinečný charakter. Některé šarže vznikají spojením ciderů z více 225litrových dubových sudů, některé šarže jsou jednosudové (přímo ze sudu lahvujeme 300 lahví). Naše sudy se obejdou bez síření. To protože sudy, které v říjnu vyprazdňujeme do lahví, plníme hned další den novým moštem. Při práci s ciderem nepoužíváme čerpadla. Část každého ročníku necháváme zrát sur lie**. Po nalahvování UTOPIA dozrává v lahvích hned vedle svých kolébek (neutrálních francouzských dubových sudů), na tvrzi Sudkův Důl v Josafatském údolí u Tábora. UTOPIA se zrodila z neukojené chuti po čistých, živých potravinách pro naši rodinu a časté návštěvy přátel. Tentýž apetit mimochodem velí i, jak utopisticky chováme drůbež a ryby, jak pěstujeme zeleninu a ovoce, nebo jak fermentujeme vše možné.