UTOPIA CIDER 0,7l

Zapomeňte na cider. UTOPIA je tichá a suchá. Nemaskovaná obvyklými vrstvami perlení a slazení je mokem autentickým, charakterním a připomíná spíše naturální vína, než běžné cidery.

Ve věku industriální denaturace vzniká UTOPIA takřka utopisticky. 12 měsíců v dubových sudech. UTOPIA kvasí spontánně divokými kvasinkami, ne selektovanými nebo geneticky modifikovanými kmeny. UTOPII NEZABÍJÍME filtrací, čiřením, pasterací, siřičitany, doslazováním, umělým sycením CO2, ani přidáváním enzymů, kyselin, či konzervantů. Její nemanipulovanost je ojedinělá.



Přijetí ročníku 2016

★ Ve vinném párování Michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise červen/červenec 2018.

"Rozhodně kousek, který byste měli vyzkoušet. Tohle je cider, co chutná skoro jako fajn bílé (víno) na sudu."
Jan Čeřovský, vinný publicista

"Bonedry, sophisticated and delicious."
Jan Čulík, sommelier, naturální vinný bar Thir

“Utterly complex, yet completely straightforward and simple in the best way possible. Downright delicious, the acidity carries it forward and it bodes perfectly well when being served at a higher temperature as well. If anyone has ever said they don’t like cider, try this and then get back to me. A touching embodiment of family and nature at work.”
Valentína Kasperová, vinná publicistka

"Tohle je náboženství přírodních vinařů a leckdo by měl možná problém ho od bílýho (vína) na slupkách odlišit.“
Ondra Kopička, vinař

"Toliko archaických chutí a vůní, přitom libých, v tak vrtkavém nápoji. Pěkná práce.“
Jakub Novák, naturální vinař



UTOPIA se vyrábí sama.

UTOPIA vzniká s minimem zásahů, ale s pedantskou péčí. Divoké kultury Josafatského údolí v přirozené sukcesi UTOPII nejdřív od podzimu do jara do sucha prokvasily, aby ji pak kultury následnické od jara do léta malolaktickou fermentací* zušlechtily - chuťově zakulatily a aromaticky obohatily. Po 12 měsících v sudech blendujeme sudy, které se harmonicky doplňují a lahvujeme.

*malolaktická fermentace přeměňuje chuťově nevlídnou kyselinu jablečnou na značně oblejší kyselinu mléčnou. Báječnou malolaktickou fermentaci v nesířených ciderech spontánně provádějí kultury bakterií mléčného kvašení. Při jarním oteplení. Sudy po dlouhém zimním spánku znovu ožívají jemným perlením. Dřív se věřilo, že právě rozkvétající jabloně jsou tím, co metafyzicky v sudech probouzí tenhle druhý život.



momentálně vysklepujeme: Ročník 2016, cuvée č.7.

Blend 4 sudů • staré české odrůdy jablek • blendováno a lahvováno v říjnu 2017 • alk. 6,2 % vol., zbytk. cukr 0 g/l, glyc. 7,9 g/l, k. mléčná 2,6 g/l, k. jablečná 1,9 g/l • bez pesticidů (potvrzeno britskými laboratořemi ALS) • obsahuje siřičitany nepřidané, čili výhradně přirozeně vzniklé kvasem


objednat


UTOPIA je živá - pečujte o ni a vychutnávejte si ji následovně: Skladujte ji na temném, chladném místě (do 8°C) • vychutnejte si ji ve vinné sklenici nad 16°C (při nižší teplotě se ochudíte o její vůně) • nalévejte se sedimentem, nebo bez (nechte jen usadit) • přivoňte ke sklenici, sklenicí zakružte a znovu přivoňte. Když dopijete, nechte sklenici trochu vyschnout a přivoňte zas.