Web
Analytics
filozofie • UTOPIA cider
sklizeň cider jablek

jak pracujeme

Pracujeme se starými českými odrůdami z až osmdesátiletých sadů. Experimentujeme i s odrůdami novými. Vysadili jsme sad tradičních českých odrůd, slibných semenáčů nalezených v našem údolí a anglických ciderových odrůd.

Naše sudy se obejdou bez síření. To protože sudy, které v říjnu vyprazdňujeme do lahví, plníme hned další den novým moštem. Sudy a ostatní zařízení cidrárny sanitujeme párou, ne chemií. Elektřinu nakupujeme z obnovitelných zdrojů.

Při práci s ciderem nepoužíváme čerpadla. To abychom UTOPII nalahvovali v sensorické kondici co nejbližší ochutnávce přímo ze sudu.

UTOPII necháváme zrát 12 měsíců sur-lie, na kalech. Obohacují UTOPII chuťově i aromaticky. Po nalahvování dozrává UTOPIA v lahvích hned vedle svých kolébek (neutrálních francouzských dubových sudů) na tvrzi Sudkův Důl v Josafatském údolí u Tábora.

UTOPIA se zrodila z chuti po čistých, živých potravinách pro naši rodinu a časté návštěvy přátel. Tentýž apetit velí, i jak chováme drůbež a ryby, jak pěstujeme, sbíráme, fermentujeme, nakládáme a sušíme.