Web
Analytics
filozofie • UTOPIA cider
sklizeň cider jablek

filozofie



Žijeme ve věku industriální denaturace potravin

Chtěli jsme jíst zdravě, čistě. A tak jsme z Prahy odešli na Vysočinu. Na statek tvrz Sudkův Důl. Chovat, pěstovat, sbírat, kvasit. Soudobě preindustriálně. Aby bylo zdravé, čisté, výživné jídlo a pití. Pro rodinu i časté návštěvy přátel.

Sázeli jsme stromy a keře, zakládali záhony, chovali včely, ovce, husy, kachny, slepice, kapry, amury, líny a pstruhy.



včelařili



Chováme dva tucty slepic. Prostorný kurník a obří výběh. 3000 m². Svoboda hrabat, zobat, popelit se. A zanášet :) Hojnost rostlin, brouků a červů. Vhodné části zbytků z domácí kuchyně. Dostatek slunce i úkrytů. Žádné umělé svícení za dlouhých zimních nocí. Žádné zastřihávání zobáků. Prostě zdravý, spokojený slepičí život. Nejlahodnější vajíčka, říkají přátelé.



eva a slepička



Chováme kapry. Tři štiky hlídají přerybnění. Amuři zas přebujelou vodní vegetaci. Rovnováha založena. Žádné obilniny ani jiná nepřirozená krmiva. “Tohle není kapr!” nevěří ti, kdo znají jen tučné šupináče z industriálních chovů. Žabí koncerty jako bonus.

Založili jsme jabloňový sad. 2 hektary. Podrost i půda pulzují životem. Žádné postřiky, ani jedy na hlodavce. Jen sousedův vyzrálý koňský hnůj a náš kompost z jablečných výlisků. Hraboše regulují lišky.



mladý ciderový sad



Do první sklizně uběhnou roky. Vybrané podnože rostou pomalu. Vyrostou ale v silné, vysoké kmeny. Ve zdravý jablečný sad - za 50 let snad stejně velkolepý jako staré sady, které máme to štěstí sklízet dnes. S nesmírným vděkem těm, kteří tahle jablečná dědictví před 60, 70 i 80 lety sázeli.



starý ciderový sad



Děláme cider. Vlastně on se dělá sám. Utopia se rodí v přirozené sukcesi nesčetných kmenů divokých kvasinek a bakterií. To ony za dužinami dubových sudů pomalu proměňují mošt na cider. Kouzlí vrstvy vůní a chutí. To ony jsou mistry svého umění.



děláme cider



Asi nikdy úplně nepochopíme všechny ty složité, propojené, báječné přírodní procesy. Vše co se děje od půdy po talíř či sklenku. Ale cítíme, že čím trpělivěji pozorujeme, čím citlivěji, opatrněji, nízkozásahověji, čili v rytmu s přirozenými průběhy věcí, pracujeme, čím více respektujeme přirozenost slepic, kaprů, jabloní, kvasinek i bakterií, tím chutnější, aromatičtější, komplexnější, výživnější a zdravější odměny sklízíme.

A tak ve věku industriální denaturace potravin a nápojů u nás potraviny a nápoje vznikají takřka utopicky. A cidery? V sadech bez postřiků・fermentují spontánně divokými kulturami・12 měsíců na kvasničných kalech・12 měsíců v 225 litrových neutrálních dubových sudech・bez filtrace・bez čiření ・bez pasterace・bez umělého sycení・bez přidaných kyselin・bez přidaných taninů・bez přidaných enzymů・bez přidaných siřičitanů・bez přidaných aromat・bez konzervantů・bez sterilantů・bez barviv.

Pracujeme se starými českými odrůdami z až osmdesátiletých sadů. Experimentujeme i s odrůdami novými. Vysadili jsme sad tradičních českých odrůd, slibných semenáčů nalezených v našem údolí a anglických ciderových odrůd.

UTOPII necháváme zrát 12 měsíců sur-lie, na kvasničných kalech. Obohacují UTOPII chuťově i aromaticky.

Naše sudy se obejdou bez síření. To protože sudy, které v říjnu vyprazdňujeme do lahví, plníme hned další den novým moštem. Sudy a ostatní zařízení cidrárny sanitujeme párou, ne chemií. Elektřinu nakupujeme z obnovitelných zdrojů.

Při stáčení nepoužíváme necitlivá čerpadla. To abychom UTOPII nalahvovali v sensorické kondici co nejbližší ochutnávce přímo ze sudu.

Po lahvování dozrává UTOPIA v lahvích hned vedle svých kolébek (neutrálních francouzských dubových sudů) na tvrzi Sudkův Důl v Josafatském údolí u Tábora.